Tuzemak… czeski smak rumu

Jeśli rum kojarzy Ci się z tropikiem to dobrze, bowiem to właśnie stamtąd pochodzi i tam produkuje się go najwięcej. Jednak czy obok naszego europejskiego substytutu tego trunku możemy przejść obojętnie?

Ostatnimi czasy dość głośno zrobiło się o czeskich alkoholach mocnych, Becherówka i Absynt praktycznie zniknęły z półek naszych sklepów i knajp. Dziś wspomnimy sobie jednak o innym trunku, mianowicie o czeskim rumie a dokładniej Tuzemaku.  Przez jednych ubóstwiany, przez innych wyśmiewany. W gruncie rzeczy to europejski odpowiednik tradycyjnego tropikalnego rumu, z tym że ten prawdziwy wytwarzany jest z trzciny cukrowej, zaś europejski z buraków cukrowych. Tuzemak karmelizowany aby uzyskać kolor, doskonale nadaje się do groga lub jako składnik Cuba libre. To co wyróżnia go od tradycyjnych lekkich rumów to jego słodki i intensywny aromat. Mmm aż ślinka leci na myśl o herbacie z cytryną, miodem i tuzemakiem…:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nr 1 Sake na Świecie
Polecamy
Portal Wina
April 2013
M T W T F S S
« Mar   May »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930