Gruzińska chacha, czyli wódka ze wschodu

Tym czym dla mieszkańców Półwyspu Bałkańskiego jest rakija, tym dla Gruzinów jest chacha.

Chacha to narodowy trunek Gruzinów, produkowany jest z wytłoków winogron, których w Gruzji – kolebce winiarstwa – nie brakuje. Chacha, podobnie jak rakija, wytwarzana jest głównie domowymi sposobami przez mieszkańców, dlatego spotkamy ją na straganach, targach i ulicach. Często mylona jest z francuską brandy lub włoską grappą, jest to jednak zupełnie inny trunek, który z reguły nie jest leżakowany. Czasem jednak przelewa się go do beczek oraz zaprawia przyprawami ziołowo – korzennymi. Jest to doskonała alternatywa dla koneserów, warto mieć w swoim barku ten egzotyczny trunek, który jeszcze nie jest tak popularny na naszym rynku. Powinno się go podawać schłodzony do około 7 stopni, zawiera harmonijny i niezwykle charakterystyczny smak, jaki z pewnością pobudzi nasze kubki smakowe i rozgrzeje nasz apetyt na więcej podobnych nowinek. Jest również doskonałym pomysłem na nietuzinkowy upominek dla mężczyzny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nr 1 Sake na Świecie
Polecamy
Portal Wina
March 2013
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031