Calvadosu smak, czyli wspaniałe jabłkowe brandy

Pomimo tego, że francuska nazwa Calvados jest prawnie zastrzeżona, kryje się pod nią cała gama trunków, które możemy spotkać w wielu krajach Europy.

Tradycyjny Calvados, produkowany jest we Francji, dokładniej zaś w Normandii w znamiennym departamencie Calvados. Jest to trunek, powstały z destylacji cydru, czyli w skrócie mówiąc z lekkiego wina jabłkowego. Po procesie destylacji, alkohol leżakuje kilka lat (nie mniej niż 24 miesiące) w starych dębowych beczkach, następnie komponuje się odpowiednią mieszankę, zwykle dwóch bądź trzech rodzajów powstałego spirytusu, po czym wlewa się ją ponownie do beczek, w których leżakuje i nabiera swoich ostatnich szlifów. Do najznamienitszych marek, należą Boulard oraz Papidoux.

Polski krewny Calvadosu

W Polsce również możemy spotkać się z podobnym trunkiem, na butelce nie widnieje jednak napis Calvados, lecz wódka w typie Calvadosu, są to między innymi “Złota Jesień” czy “Złota Reneta”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nr 1 Sake na Świecie
Polecamy
Portal Wina
March 2013
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031